Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Ya awak.. Anak-anak Nina join sukan menembak di Kelab Menembak Selangor atau nama omputeh nya Selangor Shooting Association.

Memandangkan ramai tanya lepas nampaj posting Nina awal tahun 2020 so Nina kumpul soalan dan reply sini jawapan berjemaah tuk korang eh ..

Pembuka tahun 2022 diserikan dengan rasa seronok, teruja bila Nina dapat result shooting anak-anak masa depa join competition Disember 2021. Sejujurnya takde letakkan harapan menggunung tinggi pun sebab benda ni sekadar hobi dan minat mereka dan lagi sejak PKP anak-anak dicutikan lama dari training.  So tadah je apa pun keputusan.  The haru part, Nina tak temankan depa kat range sepanjang compitetion. Pepagi hantar dan petang baru jemput. Huhuu… masa ni Nina kat rumah jaga dak Eilhan pantang bersunat.

Tarikh keramat penuh sejarah dan kenangan

Bersejarah nya lagi hari competition ni adalah tarikh keramat tuk warga selangor saat musibah banjir melanda. Anak-anak Nina hampir terperangkap dekat kelab. Air naik mendadak kata mereka. Competition ditangguhkan. Cepat-cepat depa call Abah suh datang jemput. Allahu . . . Masa ni Nina pun tak henti doa agar semuanya dipermudahkan dan selamat. Alhamdulillah Geng kata dia ikut waze entah celah mana jalan akhirnya dapat sampai Kelab sebelum jam 5pm dan anak-anak terpaksa redah banjir jalan keluar dari kelab. Syukur semua ok!

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

2022
TAHNIAH untuk Eilman Mirza!
You did it my boy. Lepas lama terperuk sebab PKP , faham… semuanya out of fokus. Huhuu
Mama Abah proud of you. Tahu, bukan mudah. Here just begin, long long longggg journey lagi
Semoga terus sukses! Aamiinnn

Ok shortcut story menjawab beberapa soalan kengkawan perihal kisah terjebaknya anak-anak Nina dalam sukan menembak.
Memula dulu yang join  Selangor Shooting Association (SSA) – Eilman Mirza Anak no.2
Dapat je IC umur 12 tahun 30/12/2019 pastu Nina daftarkan Eilman join membership

Masa daftar Eilman, Kakak Eillya nak join juga tapi dia memandangkan masa tu dia kena berikan lebih fokus ngan SPM dulu, kita tangguhkan hasrat hati dia. So selesai je SPM – April 2021 daftarkan Kakak Eillya pulak. Seronok sakan dia! Senyum senyummm meleret. Nina tak lupa riak wajah happy dia masa tu.

Dan October 2021 Yana baru dapat IC
Dia pulak cakap nak join menembak jugak. Alang-alang dok hantar kakak dan Eilman setiap hujung minggu kat Kelab so daftarkan Yana juga. Maka ber-3 beradek lah depa join menembak.

Syarat join Kelab Menembak Selangor

Untuk membership junior yang anan Nina join syarat nya kena 12 tahun ke atas. Wajib dah ada IC
Or below 21 tahun
Selepas usia 21 tahun dah kira dewasa. Lain harga yurannya.
So far setahu Nina, sini lah tempat paling menarik untuk latihan menembak untuk orang awam dewasa. Ramai je Nina tengok. Part dewasa InsyaAllah nanti Nina share yaaa.. Nina cerita yang korang nak tahu pasal junior dulu ehh

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Kenapa anak join menembak?

Sebab depa suka!
As parents kita orang just support minat anak-anak.
Bagi Nina menembak satu aktiviti sukan hujung minggu yang bagus untuk anak-anak sertai. Atleast on weekend anak-anak sibuk dengan aktiviti yang bermanfaat.

Dok rumah asyik main game je!

Bukan apa, kadang bila dok rumah terutama weekend depa ni asyik main game sokmo. Geram tau!
Nina perasan depa ni main game tembak-tembak sesama depa. Apa tah nama game tuh
So alihkan perhatian depa. Nak sangat tembak-tembak kannnn? Hantar masuk sukan menembak. Haa pi lah tembak betul-betul kat sana. Baru tau susah ke senang tembak ni. HAhaa
Di Kelab Menembak ni depa terdedah pada sesuatu yang berbeza. Selain ada kawan baru, suasana baru dan fokus benda baru.

Kenapa pilih Selangor Shooting Association?

Ok sejujurnya ada beberapa pilihan sebelum daftarkan Eilman dulu. Semua tempat ada pro and contra.
Ikutkan lokasi SSA ni agak jauh sikit dari rumah Nina, perjalanan dalam 75km++ pegi balik.  Agak jauh laaa jugak travel setiap sabtu dan ahad.

Memandangkan Nina anak jati Selangor, anak-anak semua lahir di SelangorKu Sayang maka Nina pilih SSA. Lagipun Nina dah biasa kat sini sejak lebih 20tahun lepas. Di sini juga lah Nina luangkan weekend Nina, masa Nina muda remaja dolu.

Best ke sukan menembak ni?

Best ke best ni bergantung pada minat
Kalau anak-anak minat,  sure depa enjoy aktiviti kat sini.

Aktivti di Selangor Shooting Assocation 

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Usai pendaftaran, kena ikuti kursus – SSA Orientation and Gun Safety Course. Lepas dah dapat sijil baru boleh ikuti program seterusnya.
Pepagi ada aktiviti senaman, penting untuk stamina, kuatkan otot dan keseimbangan diri dan kemudian baru lah sambung aktiviti menembak. Memula join bukan  terus boleh tembak, ada proses yang perlu anak-anak lalui dan pelajari.
Belah petang sambung latihan, kekadang ada aktiviti lain. Kat sini ada beberapa facility lain untuk member. Kekadang coach ajak depa main swimming, badminton, squash, pingpong, bola tampar dan pelbagai aktiviti lain.

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Oh ya kat sini ada Coach.
Coach yang latih anak-anak ni menembak. Buat yang tembak bagus, ada rezeki akan terpilih dapat mewakili team  Selangor ke SUKMA dan ke peringkat seterusnya. InyaAllah

Anak-anak Nina main sukan menembak apa kat sana?
Eilman – Air Pistol
Kakak Eillya – Air Rifle
Yana – Air Pistol

Tempat Latihan Menembak

Lokasi : Selangor Shooting Associaiton, Jalan Padang Tembak , Subang Selangor
Belakang Airport Subang or korang Waze je National Shooting Range

Kemudahan lain di Selangor Shooting Association
Swimming Pool
Squash Courts
Badminton Courts
Food Courts
Table Tennis
Surau
Hall

So yang mana anaknya punya minat menembak korang hantar sini atau kalau korang sendiri suka sukan menembak ni pun boleh join member sini. Tak mahal pun yuran nya. Harga renewal pun ok

Senang citer, untuk info lebih lanjut dan tepat sila lah korang mentelaah di :- http://www.selangorshootingassociation.com/join-us/
ppsstttt  > > > Sukan menembak idok lerr mahal sangat seperti yang korang dok fikirkan. Apa kita fikir tak semestinya tepat selagi kita tak selongkar kesahihannya.

Kelab Menembak Selangor asah bakat anak

Tips parenting : beri sokongan dan dorongan minat anak

Nak layan minat depa ni kena pupuk kerajinan kita jugak
Every weekend kami terperuk kat sana the whole day sebab depa training 9-5pm. Bayangkan dok je melangut jer kat sana. Awal-awal memang seronok sebab adanya kemudahan lain seperti swimming pool tapi kalau dah setiap minggu jenuh gak ooii . . . Haishh tak baik merungut! Tak merungut cerita jer. HEheee
Kalau rajin lebih sikit, gigih laa Geng berulang balik Subang-Rumah-Subang-Rumah . Dok rumah leh settel apa patut kat rumah pastu petang pi sana semula jemput depa. Terima kasih Geng rajin gigih layan anak-anak. Muahhh 💋💋

Nota akhir : korang takyah lah tanya kenapa tak masukkan anak sukan berkuda, memanah, golf dan sebagainya. Amboi .. Sukan mahal aje korang sebut ehh.. HAhaa
Anak Nina join sukan menembak sebab anak Nina suka menembak. Tu je 😅😅

Okies,  harapnya sedikit sebanyak persoalan korang perihal anak Nina menembak terjawab hendaknya.
Doakan anak-anak Nina berjaya dalam sukan menembak ni dan apajua bidang yang mereka ceburi agar ianya dapat memberi manfaat untuk diri, keluarga dan masyarakat. Aamiinnn

Sukan apa pun bagus
Ya awak.. Ada yang tanya soalan gini. Macam lah Nina ni pakar kesihatan ke pakar parenting. Nehi nehi..  Tergelak gak baca tau! Jawapan Nina semua simple – semua sukan bagus.
Selain sukan banyak je aktiviti lain yang bagus untuk anak-anak korang boleh join. Ikutlah minat mereka.
Yang tak bagus nya bila kita layan rasa malas tu jer… Dudok saja memang tak jadi apa. Kannnn? HEhee

Selamat bersukan. Majulah sukan untuk negara! Eh . . .

Ooppss..!! Nak tambah sikit laaa buat yang ada anak bersekolah rendah
Untuk sekolah rendah, Nina rekemen korang masukkan anak join ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik . Bukan sekadar subjek teras je ada, subjek sekolah agama, persediaan untuk UPKK, PSRA dan kelas mengaji pun ada. Harga pun murah! RM99 je untuk 4 subjek. Murah kannn? Rekemen korang cuba

Related Post
Harta Pusaka Nenek
Harta Pusaka Nenek

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat Read more

Panduan Pemakanan Ibu Menyusu
Panduan Pemakanan Ibu Menyusu

Susu ibu merupakan susu terbaik di dunia.  Sebagai ibu yang menyusukan baby, harus makan dengan seimbang. Walaupun semasa berpantang, kita Read more

Chicken Pox
Chicken Pox

Chicken Pox -  demam cacar  / demam campak Chicken pox yang dikenali dengan nama cacar air, jintungan atau bertih dalam Read more

Shaken Baby Syndrom (SBS)
Shaken Baby Syndrom (SBS)

Kisah yang ingin dikongsi buat semua ....Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki Read more

Please follow and like us:
19 Comments
  • Dorsett Pink
    Posted at 15:28h, 05 January Reply

    Bagus dari kecik anak-anak involve dengan sports secara serius, sebab ia akan membentuk displin anak-anak. Sebab sukan ni betul-betul ajar anak tentang displin masa, displin hormat orang , belajar tentang teamwork dan yang paling penting ialah belajar tentang fokus. Secara tak langsung, bila anak-anak aktif dengan suka, mereka akan turut excel dalam akademik.

  • Rawlins GLAM
    Posted at 15:14h, 10 January Reply

    Menarik nie. Rawlins suka gak menembak nie tapi takut bunyi kuat hahaha. Yes, betul. Parents perlu galakkan minat anak-anak dalam membantu perkembangan diorang.

  • Fadima Mooneira
    Posted at 16:43h, 10 January Reply

    Oh wow… I used to enjoyed shooting masa kerja di JPM dulu. I kinda miss shooting tho. Thank you sahring this information with me. I’ll check it out later.

  • khai artzfar
    Posted at 18:04h, 10 January Reply

    wah! teringat kenangan masa jadi atlet sukma dulu. khai pun dulu main sukan menembak tapi bagi acara air rifle. join masuk masa umur sebaya dorng ni la. sukan ni bagus sebab bantu latih fokus!

  • airah
    Posted at 19:10h, 10 January Reply

    seronoknya buat aktiviti berfaedah macam ni memang dituntut sangat belaajr menembakni kan.nanti anak dah besar sikit memang nak hantar pergi kelas-kelas macam ni

  • NADIA JOHARI
    Posted at 00:25h, 11 January Reply

    Betul kaka, kalau anak dh minat kita support je. Lagi best dapat tembak real ni. Dapat isi masa terluang. Tapi bfusla,jauh2 pun akak hantar. Ibu bapa yang perlu dijadikan contoh

  • Fafa
    Posted at 02:23h, 11 January Reply

    Menarik fafa pon suka sangat kalau sukan macam ni dlu dah pernah pegang m16. Rindu nak menembak tapi x tahu kat mana. Now dah tahu bole la fafa riki kat sini

  • Min Shamsuddin
    Posted at 07:19h, 11 January Reply

    Bagus ni sebab aktiviti-aktiviti camni semua bagus untuk perkembangan anak-anak. Memang menarik! Asah minat anak dr awal

  • Wawa Ashihara
    Posted at 08:33h, 11 January Reply

    Bagus juga ye buat aktiviti lain dr yg lain… Xkan duduk rumah je kan… Atleast bile join kelab2 cmni ada ilmu baru…

  • Ayu Rafikah binti Mohd Amin
    Posted at 11:41h, 11 January Reply

    hebatla anak dia menembak.. heheh.. bagus sebenarnya sukan ni.. and ramai yg masih x tahu mengenai nya

  • Kitkat Nelfei
    Posted at 11:42h, 11 January Reply

    Congratulation kat mereka! Perghh! So proud of them bah! Hopefully more to come, mana taw sampai ke persada dunia harumkan nama negara pulak one day!

  • ItsMe
    Posted at 18:56h, 12 January Reply

    Wow..aktiviti rare jugak ni,,kipidap

  • Sunshine Kelly
    Posted at 03:18h, 14 January Reply

    Congrats and hope that they can train consistently. All the best to your children in this shooting sports.

  • Ruth D Vice
    Posted at 13:43h, 25 January Reply

    Put more information on your website like this one, I really like these types of blogs, Very nice blogs and articles. I am realy very happy to visit your blog. Now I am found what I actually want.

  • Pingback:PT3 2022 dilaksanakan semula tapi awat LPM padam statement?
    Posted at 15:09h, 23 February Reply

    […] Baca : Anak sertai Kelab Menembak Selangor asah bakat anak bantu fokus belajar […]

  • Andrew White
    Posted at 17:36h, 15 March Reply

    Thanks for this blog. It really provides awesome information to all readers. keep it up and keep posting these types of blogs on digital marketing services, it’s really helpful.

  • Pingback:Tuisyen Online FLYHIGH TRAINING CRENTRE pilihan terbaik
    Posted at 06:50h, 07 April Reply

    […] Kenapa hantar anak masuk Kelab Menembak? Baca : Kenapa pilih sukan menembak untuk anak-anak . Berapa harga yuran nya ? […]

  • Darcy James
    Posted at 20:32h, 18 May Reply

    It’s a great way to define and simply amazing. I must prefer to visit your site again.

  • Pingback:Pusat Tuisyen Online Terbaik FLYHIGH bantu anak score A
    Posted at 14:14h, 27 May Reply

    […] kan masa anak join Tuisyen Online Adjust malam anak² dengan ilmiah Waktu weekend memang anak² ada training menembak, pack dari pagi sampai petang tapi selit kan jugak sejam dua untuk Tuisyen Online kat Kelab . […]

Post A Comment

Follow by Email
Instagram