Resipi Kuey Teow Goreng Bodo Paling Senang Sedap

Kuey Teow Goreng Bodo … Paling senang sedap!

Kuey teow goreng bodo paling senang tapi sedap

Holla … Dah agak lama aaaa Nina tak share resipi kann? Ok, Nina share santapan petang cum dinner tuk hari ni. Kuey Teow Goreng Bodo. Menu resipi paling sedap senang cepat mudah di masak.

Kenapa Nina dah lama tak share resipi?

Halah  hallahhh… Yolah, Nina tau ada sok sek sok sekkk cakap belakang kata dok tunggu resipi terbaru dari Nina. Sebab dah lama tak share resipi kannn? Gini laaa, bukannya Nina tak mau share cuma lately masa tu jeles sangat ngan Nina. Pas masak terusan hidang bagi anak-anak makan. Snap gambar pun tak done.
Dan … Alasan paling jujur sebenarnya Nina tak de resipi special pun nak dikongsikan.

Nina ni bukannya orang ada ada. Nehi nehi …
Kita orang kebanyakkan rakyat marhean jer. Paling tepat bak kata kerajaan golongan B40. Gituh! Kita bukan nya boleh mampu tiap hari masak yang sedap sedap belaka, menu yang bikin orang terliur, menu yang rare atau pun share resipi masakan viral yang sana sinin sinun dok femes kat group masakan. So sekarang udah ngertik kann..
Eh dah kenapa ala indon pulak. HAhaa

Kenapa panggil masakan BODO ?

Oh ya, makcik pakcik bawang jangan meroyan lak Nina panggil ni Kuey Teow Goreng Bodo ehh, sebab panggil Bodo ianya bermaksud resipi / menu paling ringkas, mudah, senang, campak² je dan jimat. Senang citer KOSONG. Lebih tepat menu Mur mur murah gitu. Rencah pun tak de, fishcake dan taugeh aje… Jadi laaa… Orang kebanyakkan gini laaa… Janji yang makannya tak BODOH! HAhaa

Kadang ada orang bilang makan roti bodo je = maksud roti kosong . Gitu laaa
Takyah laa serius sangat ehh.

Orang bijak jer masak gini sebab kos menu ni tak sampai pun RM5 dan boleh makan sekeluarga nan 7 orang ni hah.. Actually ramai jer yang dah biasa menu gini, tak caya pi Google Resipi Mee Goreng Bodo Paling Senang Mudah Cepat Sedap Ramai jer follow style Nina. Hot resipi ni kat carian google. OOpsss…

Resipi Kuey Teow Goreng Bodo Paling Senang Sedap

Resipi Kuey Teow Goreng Bodo Paling Senang Sedap

Bahan-bahan
1 packet kuey teow
1 biji bawang merah besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – ketuk pastu dihiris
minyak masak

Bahan sos (disatukan)
4 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap lemak manis
3 sudu besar sambal nasi Lemak atau cili giling
1 cawan air

rencah-rencah;
fish cake dan fish ball
sayur taugeh
Carrot

Bahan hiasan;
Bawang goreng

Cara-cara
1- Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang besar merah dan bawang putih hingga warna keemasan.
2- Setelah itu, masukkan segala sos dan air. Masak hingga mendidih.
3- Masukkan bahan rencah. Masak atas api besar hingga masak.
4- Masukkan kuey teow. Kacau rata kesemuanya hingga sebati dan kuah sedikit pekat
5- Sedia dihidangkan

Nak makan tuu, sila baca Bismillah yaa…. jangan gelojoh tak baik!

Related Post
Harta Pusaka Nenek

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat Read more

Chicken Pox

Chicken Pox -  demam cacar  / demam campak Chicken pox yang dikenali dengan nama cacar air, jintungan atau bertih dalam Read more

Shaken Baby Syndrom (SBS)

Kisah yang ingin dikongsi buat semua ....Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki Read more

Paku Di Hati …

PAKU DI HATI...Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Read more

No Comments

Post A Comment