Resipi Agar-agar Kemenyan

Agar-Agar Kemenyan. Alamak… !! Bunyi macam seram ajerr …. tapi serius, sedapppp!

Resipi Agar-agar Kemenyan

Lama betol tak buat agar-agar. Musim panas gini memang nak kan yang sejuk-sejuk je baru rasa nyaman. Paling syok nikmati agar-agar lepas lunch. Sejuk nya lalu masuk ka tekak ni. Mmmm… nikmat!

Orang dolu-dolu suka buat agar-agar yang simple. Selalunya agar-agar merah ros, paling advance pun agar-agar yang ada letak santan. Macam cantik je bila ada lapisan santan, pastu hasilnya tu ada corak-corak. Simple sedap! Nina paling suka agar-agar kemenyan

Eermm …. Kenapa ehhh namanya Agar-Agar Kemenyan??
Entah! Nina pun tak tahu. HAhaa
tapi nama lain dia Agar-agar Gula Melaka.

Resipi Agar-agar Kemenyan

Resipi Agar-Agar Kemenyan aka Agar-Agar Santan Gula Merah

Bahan-bahan
10gm agar2 (Nina guna agar2 serbuk = 6 sudu rata KFC)
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula putih – nak letak lebih sikit pun ok
1150ml air
120ml santan (Nina guna santan kotak ajerr…)
1 biji telur (pukul ngan santan tadi)
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara penyediannya

  • Masak air dan gula bersama daun pandan. Kemudian tapis.
  • Masukkan serbuk agar-agar dan masak lagi sehingga kesemua larut.
  • Kecilkan api, tuang campuran santan dan telur yang telah dipukul tadi serta garam. Kacau hingga mendidih.
  • Setelah itu, masukkan kedalam acuan dan sejukkan.
  • Sedia dihidangkan.. potong ikut suka 🙂
Selamat mencuba!
Apa agar-agar favorite korang?
Korang suka yang simple ke yang jenis puding ada letak susu, pastu ada pelbagai inti, lapisan. Proses buat nya pun sikit leceh, remeh berbanding agar-agar kemenyan ni. Tapi kategori puding ni kejadiannya memang cantik!
Related Post
Harta Pusaka Nenek
Harta Pusaka Nenek

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat Read more

Chicken Pox
Chicken Pox

Chicken Pox -  demam cacar  / demam campak Chicken pox yang dikenali dengan nama cacar air, jintungan atau bertih dalam Read more

Shaken Baby Syndrom (SBS)
Shaken Baby Syndrom (SBS)

Kisah yang ingin dikongsi buat semua ....Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki Read more

Paku Di Hati …
Paku Di Hati …

PAKU DI HATI...Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Read more

Please follow and like us:
9 Comments
  • izahdaut
    Posted at 12:35h, 02 August Reply

    cantik la nina kejaadian agar2 tuh.. yang layer ats tu halus jek.. mmg sedapkan kan kan. layann je kat tekak..

  • Nina Mirza
    Posted at 13:39h, 02 August Reply

    Terima Kasih Izah …

    Tapikan, Nina lagi suka tengok Izah punya. Nampak macam berkerawang gitu..
    A'ahhh Izah, lajuuu >>>> ajer masuk kat mulut. Tak perasan pun dah banyak makan rupanya 🙂
    hehee . . .

  • mama sara nur
    Posted at 13:57h, 02 August Reply

    assalam Nina
    salam singgah ye…cantik blog Nina
    cantik agar2 kemenyan atau akak panggil agar2 santan ni. Lama x buat dah, kalu kat kg ramai2 baru rajin buat sb ramai yg makan he he

  • Nina Mirza
    Posted at 14:04h, 02 August Reply

    Wsalam Mama Sara Nur..
    Terima kasih kerna sudi singgah blog Nina.
    Adunan nie tak der laaa dapat banyak sangat pun.
    Sedang elok utk buat makan sekeluarga + hulur kat jiran sikit..
    Nina keluarga yang kecik nie pun laju ajer~~~
    hehehe . . …

  • kakchik@ella
    Posted at 14:20h, 02 August Reply

    KC panggil ni agar-agar santan, dik. Tgh planning nak buat ni.

  • ♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
    Posted at 14:24h, 03 August Reply

    My mouth is watering here! Besnyaaaa masuk list! 🙂

  • Anonymous
    Posted at 17:24h, 25 July Reply

    kalo santan di gantikn dgn susu creamer pekat manis bole ke?

  • Anirudh
    Posted at 17:30h, 25 August Reply

    that was really wonderful, your articles are amazing and full of information I enjoyed reading them, hope for more content from you in future

  • Darcy James
    Posted at 20:45h, 26 October Reply

    Amazing blog about the foods and cutlery really writer has chosen the unique content in the blog.

Post A Comment

Follow by Email
Instagram