Skip to content
Nina Mirza
Nina Mirza

Recipe & Review by Nina

  • Home
  • Lifestyle
  • Resepi
  • Parenting
  • Review
  • Tips
  • Travel
  • Drama Movie
Nina Mirza

Recipe & Review by Nina

February 1, 2018February 1, 2018

Aku tak punya apa pun…

Hasad dengki iri hati

Isi Kandungan hide
1 Hasad dengki iri hati
1.1 Jujurnya Aku tidak sempat untuk membenci Orang yang membenci ku
1.2 Kerna Aku terlalu sibuk menyayangi Insan yang sentiasa sayang padaku
2 Related posts:
3 Resepi Dan Tips Sotong Goreng Tepung Rangup Sedap
4 Aduhhh .... Sayang nya nak buang putih telur ni..!! Resepi biskut putih telur yang sedap!
5 Agar-Agar Cendol Gula Melaka.... Sedappp nyer!!
6 Terima kasih daun keladi sudi order ngan Nina..... Syukur~

Hasad dengki atau iri hati merupakan penyakit hati yang paling bahaya tuk insan yang bergelar manusia. Jahat lagi busuk orang yang punya perangai gitu. Tapi . . . . Kesian sungguh andai penyakit hati ni menyerang hati si penderita dan meracuninya;

Sebab penyakit ini akan membuat dia benci terhadap kenikmatan yang telah diperoleh oleh saudaranya, dan merasa senang jika kenikmatan tersebut musnah dari tangan saudaranya. Siapa saudaranya? Hurmmm . . .

Hasad dengki iri hati

Pada hakikatnya, penyakit ini mengakibatkan si penderita tidak redha dengan qadha’ dan qadar Allah Azza wa Jalla, sebagaimana perkataan Ibnul Qayyim rahimahullah :

“Sesungguhnya hakikat hasad adalah bagian dari sikap menentang Allah Azza wa Jalla, karena ia (membuat si penderita) benci kepada nikmat Allah Azza wa Jalla atas hamba-Nya; padahal Allah Azza wa Jalla menginginkan nikmat tersebut untuknya. Hasad juga membuatnya senang dengan hilangnya nikmat tersebut dari saudaranya, padahal Allah k benci jika nikmat itu hilang dari saudaranya. Jadi, hasad itu hakikatnya menentang qadha’ dan qadar Allah Azza wa Jalla.”

Bersihkan hati, sucikan jiwa , iramakan hati ini dengan zikir padaMU selalu, Semoga dijauhkan kita semua dari penyakit begini. Ingatan tuk diri ini jugak… Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki,  Syukur Alhamdulillah di atas apa jua kurniaan dan limpahanMU.

Jujurnya
Aku tidak sempat untuk membenci
Orang yang membenci ku
Kerna
Aku terlalu sibuk menyayangi
Insan yang sentiasa sayang padaku

Ikhlas,
Nina Mirza
Februari 2018

 

Related posts:

Resepi Dan Tips Sotong Goreng Tepung Rangup Sedap

Aduhhh .... Sayang nya nak buang putih telur ni..!! Resepi biskut putih telur yang sedap!

Agar-Agar Cendol Gula Melaka.... Sedappp nyer!!

Terima kasih daun keladi sudi order ngan Nina..... Syukur~

Lifestyle Tips coretanHasad DengkiIri Hatikata hatikata-kataself reminderTipsTips parentingUcapan Ikhlas dari Nina

Post navigation

Previous post
Next post

Comment

  1. Shiqin Sunshine says:
    February 12, 2018 at 12:02 pm

    huhu…tu la org ckp kalau xnk sibuk hal org kita sibukkan diri kita dgn benda berfaedah…nnt xdela kita nk iri hati dgn org kan hehe

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CATEGORIES

  • Drama Movie
  • Lifestyle
  • Parenting
  • Resepi
  • Review
  • Tips
  • Travel

ABOUT ME

Nina Mirza

Lifestyle & Parenting Blogger since 2011.

Mendapat pendidikan dalam Business Management dan berpengalaman lebih 10 tahun dalam Banking, Property dan bidang Oil & Gas.

Blog NinaMirza.com adalah satu medium dimana Nina kongsikan segala resipi dan tips tentang masakan, kecantikan, parenting, travel dan review produk dan event.

Hubungi Nina untuk lebih lanjut
Email : nina.azlan1@yahoo.com

AWESOME BLOG

©2025 Nina Mirza | WordPress Theme by SuperbThemes