Khasoat kopi

WAJIB TAHU! Antara Khasiat KELEBIHAN MINUM Kopi UNTUK KESIHATAN DAN KECANTIKAN

Pasti ramai sukakan kopi, bahkan kalau tak dapat sehari secawan kopi rasa macam tak lengkap hidup untuk hari tersebut. Kopi memberi extra “kekuatan” energi yang kita sangat perlukan. Benar! Setuju ataupun tidak, mari kita bangun sesaat dan hidu aroma kopi. Bau nya menyegarkan kann? Korang tahu tak banyak tau khasiat kelebihan minum kopi ni. Ianya terbukti amat bagus untuk kesihatan kita walaupun ada je mitos dok kata kopi ni tak bagus. Eh! Mana satu betul ni?

 

Fakta tentang kopi

 

Okies, kot ada tak tahu apa itu kopi – ini lah biji kopi.  Biji-biji berwarna gelap ni punya pelbagai khasiat dan manfaatnya untuk kesihatan dan kecantikan. Kopi adalah minuman yang dicampurkan dengan air panas yang disedia daripada benih biji kopi yang dipanggang menghasilkan suatu air berperisa pahit manis. Ia mempunyai kesan perangsang kepada manusia yang meminum ia disebabkan kandungan kafein nya.

 

Hari ini, kopi adalah satu daripada minuman paling disukai itu di seluruh dunia. Minuman ini mula ditemui dalam abad ke-9 di tanah tinggi Habsyah. Dari situ, ia merebak ke Mesir dan Yaman di mana ia dimasyhurkan dalam kalangan ahli sufi dan pada abad ke-15, telah sampai ke Armenia, Parsi, Turki dan utara Afrika. Dari dunia Islam, penyebaran kopi tersebar ke Itali dan seluruh Eropah hingga akhirnya pergi sejauh benua Amerika. 
Info : Apa itu Kopi  .  

 

Dan, untuk makluman Nina adalah salah seorang penggemar kopi. Kalau anda suka minum kopi, anda tidak sendirian kerana lebih dari 400 milliar  cangkir  cawan kopi dikonsumsi setiap tahun, sehingga menjadikannya sebagai minuman paling popular di dunia.  Di Amerika sahaja 107 juta orang (52% daripada jumpah popularasi) meminum kopi secara rutin setiap hari. 57 juta orang yang lainnya meminum kopi beberapa kali secara purata setiap minggu. Dan kalau dulu, rata-rata penggemar kopi adalah dikalangan orang2 tua, kini peminum kopi terbanyak adalah lingkungan yang berusia diantara 18-39 tahun.
Hehehee . .
 
So korang tidak keseorangan! Boleh dikatakan setiap hari Nina wajib pekena secawan kopi setiap pagi. Asal dapat separuh cawan pun jadi laa,.. Kekadang NIna suka kopi susu dan adakala nya Nina pilih untuk minum kopi hitam. Atau lebih dikenali kopi O kawwww!  Tak kisah tanpa gula atau letak gula sikit pun ok.
 

Korang suka KOPI apa?

 
White Coffee Hazelnut Kopi Susu
 
Untuk White Cofee, Nina prefer White Coffe Hazelnut. Rasa dia lebih lemak dan rasa kopi nya agak ringan. Minum panas-panas memang sedap! Ini citarasa NIna laa., kalau korang suka white coffee yang macam mana?
 
Ok, jangan tidak tahu, kopi mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Selain dari itu, hampas kopi juga tidak kurang hebat khasiatnya buat kita semua. So lepas bikin kopi, lepas ni hampasnya jangan dibuang gitu jer. Simpan tau! Baca ni . . .
 

Antara khasiat KELEBIHAN HAMPAS KOPI  

 1. Menghilangkan bau badan
boleh dibuat sebagai scrub muka & badan. Gosok2 kat seluruh muka dan badan kemudian bilas. Anda akan merasai betapa lembut lagi gebu nya kulit anda …
 
2. Menghilangkan Selulit
hampas kopi dicampurkan bersama olive oil, gosok-gosok dan urut gerakan secara putaran kat kawasan  yang ada selulit. Di amalkan selalu. Insya’Allah, secara beransur-ansur akan hilang selulit dengan rawatan yang konsisten. Urutan adalah amat penting sebab urutan akan memecahkan lemak-lemak yang terkumpul setelah sekian lama. Takes time yaaa sebab korang kumpul lemak pun bertahun so jangan lah sekali dua gosok terus hilang! Berbulan bertahun gak resultnya. Kena konsisten tau
 

Lagi manfaat khasiat kelebihan hampas KOPI untuk kecantikan

3. Masker muka 
hampas kopi, putih telur dan madu dicampur sebati lalu digosok-gosok ke seluruh wajah (kecuali kawasan mata dan mulut laaa …) Kemudian dibiarkan hingga kering dan bilas dengan air suam. Ini adalah baik untuk proses  pengelupasan dan menegangkan kulit muka.
 
4. Melembutkan tangan
sesudah minum kopi, semasa hendak membasuh teko tu, jangan dibuang terus hampasnya. Gosok-gosok dulu kat telapak tangan dan sekitarnya. Amalkan selalu, Insya’Allah, lembut lah nanti tangan tu … (pastikan guna hampas kopi, bukannya serbuk kopi yang belum digunakan untuk buat air.) Bukan apa, elakkan pembaziran ….
 
5. Baja tumbuhan
hampas kopi juga boleh dijadikan sebagai baja untuk tanaman kita. Hanya perlu taburkan sahaja kat tanaman. Boleh dikategorikan macam baja organik laaa …. Pelihara lah alam sekitar kita !!
 
Kalau husband korang tak minum kopi, try laa buatkan secawan kopi pepagi sebelum pi keje. InsyaAllah aura positif penuh energi meningkat selepas pekena secawan kopi. So far tips dan petua banyak memperkatakan khasiat kopi bagus untuk lelaki teruatama bila ditambah khasiat tongkat ali. Rasa lebih bertenaga! Allahualam.. Korang kena lah cuba sendiri baru lah tahu khasiat kelebihan minum kopi . Haaa gitu! 
 
 
Khasiat Kopi
 

Minum Kopi bagus je . . . usah berlebihan, cukup sekadar bersederhana

Saja nak share, ni laa kopi kegemaran Nina kat rumah. Kopi hitam atau omputeh panggil Black Coffee. Kopi hitam ni paling best di adun pekat kawww memang Sedap! Harga pun berpatutan. EH! Ni bukan promote tau! HEhee Citer ikhlas dari hati gitu 

Kesimpulannya, tak kira lah apa pun kopi kegemaran kita ; Bersederhana lah tatkala kita menikmati nikmat kehidupan
Tak kisah lah pilihan korang Kopi O, kopi hitam, kopi susu, black coffee, white coffee, cappucino, expresso atau apa pun yang kita namakan ….. Jangan dibuang begitu sahaja hampas kopi, gunakanlah ia sebaiknya  kerana ini lah antara khasiat kelebihan minum kopi untuk kesihatan kecantikan dan jugak untuk poket korang
 
 

 

Related Post
Harta Pusaka Nenek
Harta Pusaka Nenek

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat Read more

Chicken Pox
Chicken Pox

Chicken Pox -  demam cacar  / demam campak Chicken pox yang dikenali dengan nama cacar air, jintungan atau bertih dalam Read more

Shaken Baby Syndrom (SBS)
Shaken Baby Syndrom (SBS)

Kisah yang ingin dikongsi buat semua ....Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki Read more

Paku Di Hati …
Paku Di Hati …

PAKU DI HATI...Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Read more

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment

Follow by Email
Instagram