Cara Masak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP lamaasak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP lama

Cara Masak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP kekal lama!

Sambal merupakan antara menu pembuka selera yang wajib ada kannn? Tak kisah laa sambal belacan ke, sambal tempoyak ke, sambal penyet ke memang sedap lagi menyedapkan hidangan kita . So Nina nak share ngan korang Cara Masak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP lama

Selain tu, Sambal goreng kering pun sedap. Lebih taham lama! Antara yang hot tentu jer Sambal Ubi Kentang Ikan Bilis Rangup. Buat banyak-banyak, pastu simpan dalam bekas kedap udara. Time tak sempat masak, Sambal goreng kering gini pun dah cukup makan sama nasi panas-panas. Kannn?

Sambal Goreng style gini nak betul-betul sedap rangup korang kena sejukkan dulu sambal nya sebelum di gaul rata keseluruhannya. Selain tu, cara goreng kentang dan ikan bilis pun penting supaya tak lembik selepas goreng.
Menarik kann..? Baca sampai habis naaa

Cara Masak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP kekal lama!

Cara Masak Resepi
SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP

Ubi kentang (hiris rendam dgn air kapur)
Cili kering
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Ikan bilis goreng

1.- Goreng ubi kentang dan ikan bilis secara berasingan dan ketepikan.
2.- Tumis cili kering, cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan dalam kuali.
3.- Bila sambal dah masak, padam api dan biar sambal sejuk sebentar.
4.- Kemudian, masukkan ubi kentang dan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
5.- Gaul hingga sebati. Siap! 😉

Cara Masak Resepi Tips SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP kekal lama!

Cuci ubi kentang bersih-bersih, rendam dalam air dan masukkan sesudu cuka. Rendm 1 jam.
Kemudian bilas, tos dan baru digoreng garing.

Ikan bilis, cuci bilas jangan sampai lencun. Kalau beria cuci, lepas cuci keringkan betul-betul baru goreng.
Semasa ikan bilis digoreng separuh masak, masukkan sedikit jer cuka dalam minyak, terus menggoreng hingga ikan bilis masak. Tos kan dan ketepikan.

Amacam? Dah tahu tips rugi laaa tak cuba buat sendiri. Bukan susah mana pun…Tak caya buat laaa confirm sekejapan dah licin.

1 Comment
  • jonmstd
    Posted at 16:21h, 10 June Reply

    haring the article, sadcv avdcvadvcavknowing when it’s better to de-escalate by taking a time out are great tools. Appreciate you reading and she v aring yo https://vidmate.onl/download/ ur story, since I can certainly relate and I think others can too

Post A Comment