Resipi JEJARI KENTANG KRISPI Idea Sarapan Minum Petang Mudah

Idea Menu Sarapan Minum Petang Resipi JEJARI KENTANG KRISPI Mudah

Selalu tak korang alami kebuntuan? Takde idea sampai tak tahu nak masak apa untuk sarapan atau minum petang. Pernah jadi tak? Resipi JEJARI KENTANG KRISPI

Bukan apa, kadang tu bosan jugak asyik dok ulang menu yang sama jer kann? Opkos laaa jemu! Bukan kita jer, anak-anak pun sama. Nanti dah penat masak, derang makan ciput jer. Geram dibuatnya kannn.

Tu ari sambil dok belek-belek facebook, ternampak menu yang mudah, senang dan sesuai djadikan menu sarapan ataupun menu minum petang. Lagi best menu ni bagus sebagai menu pilihan untuk anak yang susah makan nasi

Anak Nina yang bongsu – Eicha agak susah sikit banyak bab makan. Pitty Eater orangnya! So Nina selalunya hidangan nasi yang dia tak berapa nak suka tu Nina gantikan dengan sumber karbohidrat lain. Contohnya pasta, mee, bihun, kuey teow atau pun kentang. Janji dia makan hati serang Mak lega nengoknya.

Idea Menu Sarapan Minum Petang Resipi JEJARI KENTANG KRISPI Mudah

Korang boleh laaa try Resipi Jejari Kentang ni. Mudah sangat nak buatnya dan sedap di makan sebagai kudap-kudapan. Disarankan korang masak double sukatan ni sebab gerenti tak cukup, sekejapan dah licin!

Idea sarapan atau minum petang ni nama dia Jejari Kentang atau nama omputeh nya Potato Fingers. Sumber dari FB/ Cookings by Maria so moh ler tengok resipi nya..

Idea Menu Sarapan Minum Petang Paling Mudah
Resipi JEJARI KENTANG KRISPI Mudah

Bahan-bahan
3 Biji kentang
5 susu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
Daung bawang dihiris
1 batang carrot – cincang
1 sudu kecik lada sulah
1 sudu kecik garam
Sedikit minyak

Note : tepung beras untuk jadikan jejari rangup. Tapi kalau takda tepung beras boleh digantikan dengan tepung jagung.

Idea Menu Sarapan Minum Petang Resipi JEJARI KENTANG KRISPI Mudah

Cara-caranya

1. Rebus kentang dan lenyekkan
2. Masukkan semua bahan di atas dan gaulkan jadikan doh
3. Bila doh kelihatan kering tambah 1 sudu kecik butter/minyak
4. Bentukkan silinder panjang-panjang. Dah nama jejari kann
5. Simpan kejap dalam 5-10 minit dalam peti ais
6. Kemudian goreng deep fried. Tos dan sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.
Selamat mencuba!

Kalau terbuat banyak dont worry, korang boleh frozenkan. Goreng half cook gitu pastu simpan beku. Nanti nanti nak makan, nyahbeku kan dan kemudian goreng deep fried sekejap dah settel.

Oh ya, tak lama lagi kan sekolah so hidangan ni sesuai jugak dijadikan bekal sekolah anak nanti. So sila lah buat lebih..

5 Comments
  • Suria Amanda
    Posted at 13:34h, 21 February Reply

    Wah kak nina…resepi ni senang betul la..x pernah buat lagi ni..biasa potong2 jer kentang and goreng…nak cuba buat la…

  • Akashah
    Posted at 22:18h, 21 February Reply

    Macam mudah je buatnya

  • Ai
    Posted at 12:43h, 22 February Reply

    Kalau baca semalam ni boleh buat minum petang. hari ni dah start keje.

  • Dorsett Pink
    Posted at 14:05h, 23 February Reply

    nampak sedap

  • Nadia johari
    Posted at 02:15h, 24 February Reply

    Sedap tengoknyaa.. Ade je idea kak nina ye.. Menarik

Post A Comment