Resepi Lontong Kuah Lodeh

Resepi Lontong Kuah Lodeh yang sedap … Mudah aje buatnya, tak payah tunggu Raya

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera.. Sekarang  baru bulan March, kira-kira 4bulan lagi baru lah Raya Aidilfitri mendatang tiba. Tapi hati ni meronta-ronta nak makan lontong kuah lodeh. Hurmm… Bukan senang nak cari kedai yang jual lontong kat KL ni.  Kalau ada pun ala kadar aje bahan isi dalamnya. Kuah lak cair tak rasa apa! Keciwa ajer nanti… Huhuu… Akhirnya  buat sendiri aje  Lontong Kuah Lodeh yang sedap tapi mudah style Nina. Tak payah tunggu Raya pun boleh buat Lontong ni…. campak-campak jer! hehee… janji ado Resepi Lontong Kuah Lodeh 

Memandangkan Nina tak gemar yang remeh, leceh, bagai .. Suka yang simple, mudah dan senang citer masak style campak-campak aje maka Nina buat jer style Nina. As long penerimaan baik untuk seisi keluarga. Dan tidak memudaratkan kira lulus laaa tuu..amboi ayat! hahhaa . . .

Maklumlah, Nina bukan sapa-sapa, tak de title Chef punnn sekadar berkongsi ngan semua. Manalah tau,  kot ramai yang cerewet macam Nina tapi Cik ‘M’ . Nak masak yang mudah tapi nak sedap jer kann… Lagi pula, sedap tu kan subjective!

Kalau Lontong Kuah Lodeh, Nina sukakan kuah yang pekat, sengal kalau cair sangat! pastu kan penuh dengan rasa udang kering dalam kuahnya, rencah nya pula harus banyak! Takat makan nasi impit ngan kuah lemak kuning aje boring okey! Setakat tak cukup 1 atau 2 bahan ok laaa, ni kalau makan asyik jumpa carrot je, kobis aje …. ngan nasi impit kuah cair. Oh Tidak! Rosak tekak whole day tau… Huhuuu . . .

Ok laaa, daripada dengar baca bebelan Nina yang lately cerewet tahap gaban tapi malas tahap kumpulan Dewa baik intai resipi Lontong Kuah Lodeh yang sedap style Nina tapi tahap malas aka mudah … Ahaaa..!! Itu lah maksud sebenar mudah. Malas tapi nak masak sendiri tapi nak yang senang jer tapi ….. nak sedap! Wakakakaa…!! Gelak jahat Sapa baca ni, sama laaa macam Nina. Sep! hihihii…. Gelak tutup mulut kengkonon malu Podahhh….

Baca : Kat Mana Kedai Cermin Mata Murah KL . Hanya RM125 bingkai + Alpha Blue 240 lens. Tak dapat kat tempat lain harga gini dengan lens yang bagus

Resepi Lontong Kuah Lodeh yang sedap dan Mudah

Ahaaa…!! Dah siap Lontong Kuah Lodeh Nina

RESEPI LONTONG KUAH LODEH YANG SEDAP DAN MUDAH (STYLE NINA)

Bahan-bahan
Nasi impit segera – kuantiti ikut laa banyak mana nak makan.
*** dicuci dulu kemudian rebus bersama sedikit garam dan daun pandan sehingga masak lalu toskan tunggu sejuk baru potong-potong***
 

KUAH LODEH

Bahan-bahan rencah (banyak mana ikut suka)
Carrot – dipotong kecik-kecik ala anak mancis
Sengkuang – sama gak dipotong kecik panjang-panjang
Kobis – dihiris kecik
Soon – tak payah rendam, cuci pastu gunting pendek
Kacang panjang / kacang boncis – hiris serong
Tauhu – potong empat segi
Tempe – dipotong kiub
Tauhu kering/pucuk – diremdam dulu lalu dipotong kecik
Santan pek besar – bergantung pada kuantiti kuah. Nina beli ready made jer.
2 batang serai – dititik
1/2 inch lengkuas – ketuk jer
Serbuk kunyit – agak-agak (3/4 sudu makan)
Garam dan gula secukup rasa
 
Bahan kisar atau tumbuk pun boleh
Segenggam Udang Kering – cuci dulu pastu rendam dan toskan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
 
Bahan sampingan
Telur Rebus
Sambal ikan bilis
Serunding (kalau rajin)
Begedil (kalau terlebih rajin)
Kuah Kacang (over rajin…) hehee ….
 
Cara penyediannya
1- Masukkan sedikit air dalam periuk bersama bahan kisar , serai, lengkuas. Masak sehingga wangi. Kalau pakai santan perah, air ni digantikan dengan santan cair.
2- Apabila dah mendidih, masukkan sengkuang dan carrot seketika. Kemudian masukkan tempe, tauhu kering. Masak sehingga empuk. Lalu masukkan kacang boncis, tauhu, kobis. Biarkan mendidih.
3- Masukkan Santan (pati santan) kacau selalu sampai mendidih. Pastu perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah mendidih, perlahankan api baru masukkan soon biar sehingga soon lembut. Tutup api.
4- Hidangkan Kuah Lodeh bersama nasi impit dan bahan sampingan. Wallaaa~
 
Selamat mencuba!
Kalau korang rajin dan nak kan menu yang lebih ‘rare’ … Meh try buat Lontong Daun Pisang original yang mudah … Ini baru betul Lontong. Tapi kalau style shortcut bikin aje  pakai Nasi Impit segera. hehee . . . .

23 Comments
  • Moon
    Posted at 20:55h, 16 March Reply

    terus terliur ….n tetiba jugak berkumandang lagu hari raya hahahahha

    • Daus
      Posted at 15:20h, 03 July Reply

      Serai tu di kisar ke ketuk je.pas tu udang kering nk buat camaner?tk faham

  • AINUL
    Posted at 06:52h, 17 March Reply

    febret tu.. sedapnyer.

  • MAYA
    Posted at 21:50h, 28 June Reply

    Assalamualaikum, I live in the UK and really miss this lontong. Came across your recipe and made it today. Alhamdulillah it was a success! Jazakillahukhair. Xx

    • Nina Mirza
      Posted at 01:28h, 30 June Reply

      Wa’alaikumussalam Maya,
      Alhamdulillah… Tumpang happy Nina mendengar khabar nya… Terharu kita
      Nanti try laaa resepi lain² gak yaa

      Ada rezeki kita jumpa yaa.. eh! Macam laa dekat UK ngan KL. Hehee

  • Simaza
    Posted at 06:13h, 01 July Reply

    Assalamualaikum.. Terima kasih nina.. Sy br buat open house smlm.. Semua puji sedapp sgt.. Ikut resepi nina.. Tq very muchh.. Semoga Allah membalas jasa baik nina.. Amin

    • Nina Mirza
      Posted at 18:36h, 03 July Reply

      Wa’alaikumussalam Maza
      Alhamdulillah
      Nina tumpang happy!
      Aamiin di atas doa nya..
      Pasni boleh ambik order catering… Hehrr

  • Maya
    Posted at 05:43h, 27 June Reply

    Assalamualaikum…k.nina,mmng best redepi kuah lodeh yg akk kongsi kan ni..lpas hajat nk mkn.x rugi mencuba…apa2 pun terima kasih byk2 k.nina atas kongsian resepi….

    • Nina Mirza
      Posted at 08:10h, 27 June Reply

      Wa’alaikumussalam Maya,
      Sama² kembali.. Syukur Alhamdulillah… Tumpang happy kak Nina baca.
      Nanti try laaa Resipi lain² gak. Semua senang² jer…
      Singgah blog kak nina selalu ehh

  • geometry dash free game
    Posted at 15:50h, 30 January Reply

    Malas tapi nak masak sendiri tapi nak yang senang jer tapi ….. nak sedap! Wakakakaa…!…

  • geometry dash free game
    Posted at 15:51h, 30 January Reply

    Thanks to you, my cooking skills improved

  • free sports streaming sites
    Posted at 18:39h, 25 March Reply

    Interesting read, it was so good to read and useful to improve my knowledge as updated one, keep blogging.

  • windows xp 64 bit iso
    Posted at 19:07h, 25 March Reply

    Are you planning to upgrade your system with the latest windows 7 home premium? If so, you should consider few important aspects.

  • no wifi games free
    Posted at 19:08h, 25 March Reply

    NoWifiGames covers guides about offline games, free games without wifi and no Wifi games. Check out our list of the best No WiFi games and enjoy.

  • text bomb website
    Posted at 19:09h, 25 March Reply

    Sms Bomber Is An Online Tool Which Helps You To Prank Your Friends.Our Tool Is Super Fast And Online.This Is The Sms Bomber Of 2018 Which is The Latest One.

  • kevin hart height
    Posted at 19:10h, 25 March Reply

    Kevin Darnell Hart is an outstanding performer and also a hilarious comedian at the entertainment industry, who had been born in Philadelphia in 1979.

  • Help With Computer Science Assignment
    Posted at 13:52h, 18 June Reply

    This Is Really A Great Stuff For Sharing. Keep It Up .Thanks For Sharing.

  • 1337xunblock
    Posted at 15:58h, 06 December Reply

    I have read your blog its very attractive and impressive. I like it your blog.

  • Descriptive Essay Writing Services
    Posted at 13:22h, 29 June Reply

    The ultimate goal of descriptive essay help services is to provide Descriptive Essay Writing Services and descriptive essay services since descriptive essay writing help seekers lack time to complete their custom descriptive essay writing services.

  • Health & Safety Writing Services
    Posted at 13:28h, 29 June Reply

    Online health & safety essay writing services are very difficult to complete and many students are always searching for Health & Safety Writing Services to help them complete their health & safety research paper writing services and health & safety coursework writing services.

  • Roadrunner login
    Posted at 13:53h, 06 October Reply

    Really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. I’m going to highly recommend this web site!

  • SlotBola88
    Posted at 20:32h, 13 October Reply
  • impossible game
    Posted at 18:10h, 07 June Reply

    you can find a lot of interesting and interesting games at Impossible Game, I believe that here you will find games that satisfy your passion!

Post A Comment