Dessert paling ringkas, senang dan sememangnya sedap! Cheesekut Tiramisu…

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera

Cheesekut nie femes last year rasanya dan Nina lak baru tahun nie nak try.
Bila dok belek-belek bahan dan cara penyediannya … Oooooo…. Ini Nina tahu!
Actually Nina dah pernah buat dah sebelum nie. Masa tu dalam group masak-memasak dinamakan Kek Lapis Cheese Persona beberapa tahun dolu. Di ilhamkan oleh Ryo *kalau tak salah Nina*
Boleh refer SINI entry terdahulu Nina. Lebih kurang laaa resepinya~

Tetiba ramai dok cakap Cheesekut sedap, tak try ker, dah rasa ker, bla bla blaa……
Ni nak habaq, dessert nie memang lah sedap! Rugi oooo sapa tak try!
Tapi masa nak buat nie Nina ngada-ngada derhakakan resepi. Biasalah blogger masak nie, kalau tak derhaka sikit resepi tuu memang tak sah. Suka adjust sana sini konon-konon pro! Padahal asukan sapa tak tahu laaa tuh…..

Nina buat versi Tiramisu. Memang memukau tatkala menikmatinya. Kalau orang lain sukakan original tapi bagi tekak Nina kalau cheese semata takut tak lalu. <muak sikit> erkk~ actually Nina sebenarnya dan sememangnya hantu coffee – saja cari helah tekak lah bagai… *alasan semata*
Tapikan….. Serious i tell you…. Kalau add coffee memang lebih sedap. Tak caya try laaa….
Ini bukan khayalan atau rekaan semata-mata. Ini lah kenyataan.

Nak kasitau kat sini, Nina buat nie dah lama daaa…. Last month kot, memang poyo kalau ngada bilang “nak sikittt….”
Sambil buat mata kucing stim konon act kesian ala-ala macam dalam citer Sherk tu… Sorry ribu lorry yea. Memang tak ada. Dah lama licin! Hehe….

So silalah cuci mata tengok gambar dan refer aje kat resepi dan ada sikit sempat snap pic step by step cara layernya. Nampak ajer macam susah tapi sebenarnya kacang ajer buatnya. Pastu dah makan gerenti rasa nyesal tak buat 3pack biskut! Wakaakkaa….!! *hantu ker sapa yang makan tuuu*

CHEESEKUT TIRAMISU Style NINA MIRZA
Bahan-bahan
1 bungkus atau lebih biskut lemak. Apa jenama pun tak kisah 
250gm cheese cream (Philadelpia/Tartura)
½ tin susu pekat manis
½ paket oreo hancur – beli kat bakery
Chocolate cream atau nutella secukupnya
Choc moist cake untuk base – kalau tak der just abaikan aje
Serbuk coklat untuk hiasan

Cara penyediannya
1- Mula-mula sediakan cream cheese
Masukkan cream cheese dalam mixer bowl dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan sikit susu pekat manis dan pukul lagi hingga kembang dan sebati rata. Ketepikan. 
Ok sekarang dah siap cream cheese. 

2- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik – nanti senang nak keluarkan.
3- Sediakan air nescafe suam. 

Ok dah siap, Kita mulakan proses melapis *buat dengan tekun tau, susah nie!* saje bagi suspen. Hahhaa….

4- Choc moist cake dipotong dan susun dalam bekas plastik tadi sebagai base. Kalau tak der, abaikan saje step ini.
5- Lepas tu, ambil sekeping biskut dan celup dalam air nescafe tadi terus kat atas choc moist cake tadi. ..(Celup 1 saat je taw)
6- Selepas dah susun, sapukan adunan cheese di atasnya dan ratakan
7- Kemudian taburkan rata-rata oreo hancur kat atas lapisan cheese tadi. Letak banyak-banyak lagi sedap!
8- Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
9- Kali nie Nina sapukan lapisan dengan cream chocolate pula. Kalau tak der boleh digantikan dengan nutella pun ok. Dan kalau tak der nutella, abaikan aje. Ulang proses melapis hingga habis dan biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
10- Last sekali Nina taburkan rata serbuk coklat sebagai penutup. Nak senang dan cantik guna penapis. Ayak serbuk coklat kat atas tu…
11- Tekan-tekan sikit permukaan tu.. Simpan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dipotong.

Simple aje kann…!!

Hah! ada sikit pic step by step yang sempat Nina snap sambil melapis…
Moga ianya memberi gambaran jelas kat uolls…

No Comments

Post A Comment